תהליך השימוע, מהן הזכויות שלכם.

עורך דין לענייני משפחה

מהו שימוע, מה הכללים לשימוע כחוק ומה עושים במקרה ולא נערך שימוע כראוי.

המאמר נכתב בסיוע עו"ד רוזה קימיאגרוב ממשרד עורכי דין ונוטירון ותארי, ליברמן, קימיאגרוב.

אחת מן החובות שחלות על המעסיק לפני שהוא מחליט לפטר את העובד היא ביצוע תהליך השימוע. מטרתו של השימוע היא  לאפשר לעובד לשמוע את הטענות שיש למעסיק ולהגיב בהתאם למה שנראה לו לנכון, להגן על עצמו מפני הטענות הללו לתת לו ההזדמנות לשכנע את המעסיק שלא לפטרו.

מהם הכללים לשימוע כחוק.

כדי ששימוע ייחשב כשימוע חוקי, צריך שיתקיימו התנאים הבאים (כל הדרישיות ביחד ולא מספיק אחד או כמה מהם):

  • הודעה בכתב – המעסיק צריך לתת לעובד הודעה על עריכת השימוע בכתב תוך זמן סביר לפני השימוע עצמו, על מנת לאפשר לעובד להתכונן לשימוע.
  • נימוקים – בהודעה בכתב על עריכת השימוע המעסיק חייב לציין לעובד את כל הנימוקים שבגללם הוא שוקל להפסיק את ההעסקה של העובד.
  • מתן אפשרות עיון במסמכים שעלפיהם המעסיק שוקל לפטר את העובד. המעסיק חייב לציין את הנקודות המדוייקות של אירועים וטענות שבגללם נשקלת אפשרות לפיטוריו של העובד ולתת לעובד הזדמנות להתייחס אליהם.
  • עריכת תהליך השימוע בלב פתוח ונפש חפצה – במהלך השימוע על המעסיק לאפשר לעובד להשמיע את הצד שלו באותם העניינים שהועלו ע"י המעסיק, לגשת לתהליך השימוע בלב פתוח ונפש חפצה, להתייחס לדבריו של העובד תוך נכונות אמיתית לשקול אותם ולתת חשיבות לכל הנאמר בשימוע ולא רק כדי לצאת ידי חובה. אסור למעסיק לערוך שימוע מראית עין לאחר שההחלטה כבר התקבלה. חשוב לציין שבמהלך השימוע לעובד קיימתזכות להיות מיוצג על ידי עורך דין (רצוי שעורך הדין יתמחה בדיני העבודה). כמו כן בשימוע יכול להיות נוכח גם נציג ועד העובדים של מקום העבודה.
  • תיעוד השימוע – על ההמעסיק לתעד את כל תהליך השימוע, להוציא פרוטוקול כתוב של כל מה שנאמר בו. העובד תריך לחתום על הפורוטקול ולאחר מכן לתת עותק של הפרוטוקול לעובד.

 

חשוב לציין!

אם המעסיק נותן הודעת פיטורין זמן קצר לאחר השימוע או גרוע מזאת במהלך השימוע עצמו, דבר זה עלול להצביע על שימוע שלא היה נערך כחוק ועל כך שהמעסיק לא באמת בחן בפתיחות את טענות העובד ובעצם לא ניתנה לעובד הזכות להגן על עצמו.

האם זה מה שקורה בפועל?

למרות כל האמור לעיל, אנו פוגשים מקרים רבים  בהם המעסיקים לא נותנים לעובדיהם לממש את הזכות לשימוע או שמעבירים את התהליך כמשהו ריק מתוכן לפני הפיטורין ולא באמת נותנים לעובד להגיד את מה שעל ליבו וברוב המקרים ההחלטה על הפיטורין כבר נפלה ותוטל עליו. בחלק מן המקרים מעסיקים מפטרים גם ללא שימוע כלל ובכך גורמים עוגמת נפש נוספת לעובד המפוטר.
על המקרים הללו בא להגן החוק וקובע חד משמעית שהשימוע צריך להיעשות "בלב פתוח ובנפש חפצה" ואם לא כך נהגו עם העובד וניתן לתבוע את המעסיק ולקבל פיצוי ללא הוכחת נזק.

ההבדל בין פיצויי פיטורין לבין פיצויים בגין אי עריכת שימוע כחוק.

לא פעם אנו שומעים על טעות בקרב העובדים שמגיעים אלינו לייעץ, חלקם חושבים שפיצויים הפיטורין כוללים את כל מה שהמעסיק חייב לשלם להם, לא כך הדבר. ישנו הבדל בין המקרה שבו לעובד מגיעים פיצויי פיטורין,כי הוא פוטר כחוק ולפי כל הכללים הקיימים לבין פיצויים נוספים שהוא יכול לקבל בשל הפיטורין שלא על פי דין, והם נקבעים עפ"י בית הדין (גם בגין עוגמת הנפש שהייתה לעובד). לפי החלטת בית הדין לעבודה, נגרמת לעובד המפוטר עוגמת נפש כפולה בפיטורין, לא מספיק שפיטרו אותו, גם לא נותנים לו את הזכות הבסיסית להגן על מקום עבודתו ולשכנע מדוע לא כדאי פטתרו ולגרום לו לאובדן הכנסה.

מרגישים שפיטרו אותכם שלא כחוק?

הינכם מוזמנים להתייעץ עם עורכי דין לדיני העבודה בבני ברק שלנו.

התקשרו ל – 073-7888522 או השאירו פרטים בטופס יצירת קשר ונחזור אליכם.